Περιγραφή
Διονυσιακό τόνο έδωσαν στους δρόμους του κέντρου, πέριξ της Ακρόπολης, οι συμμετέχοντες στα «Φαλληφόρια», έναν θεσμό που πραγματοποιείται στην Αθήνα τις ημέρες του καρναβαλικού ξεφαντώματος στην Αθήνα.
Ξαφνικά, στα στενά που συνδέουν το Ηρώδειο, την Ακρόπολη, την Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο, εμφανίστηκε ένας θίασος Σατύρων, Μαινάδων, Σειληνών, γλεντοκόπων και Βαυβωγριών που με την αριστοφανική τους διάθεση εντυπωσίασαν τουρίστες και Αθηναίους.
«Ακριβώς όπως και πριν περίπου 1.700 χρόνια, η πομπή των Φαλληφορίων ακολουθεί τα χνάρια των προγόνων, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από τη σκιά της Ακροπόλεως, εκεί όπου χτυπά ο παλμός του ελληνικού πολιτισμού. Και ξεκινούν από το θέατρο του Διονύσου, εκεί όπου ζωντάνεψαν για πρώτη φορά οι κωμωδίες του Αριστοφάνη» αναφέρουν οι διοργανωτές του από τον Σύλλογο Έρευνας & Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού -με τη συνδρομή αξιόλογων ερευνητών, πανεπιστημιακών, αρχαιολόγων και καλλιτεχνών.
Όπως εξηγούν, «ο φαλλός φέρνει ζωή ως γεννήτορας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο εφόσον ζει και μετεξελίσσεται μέσα στο χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι τα σημερινά λαογραφικά δρώμενα ανα την Ελλάδα… Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρχικά ο φαλλός λειτουργούσε στην καθημερινότητα του Έλληνα με αποτροπαϊκό – φυλακτήριο σκοπό, αφού θεωρούνταν ότι η απεικονιστική του παρουσία και μόνο προφυλάσσει και κρατά μακριά κάθε λογής επιβουλή που μπορεί να προέρχεται από κάποια εξωγενή κακόβουλη δύναμη. Γι’ αυτό και πολύ συχνά έξω απ τα σπίτια τους υπήρχαν φαλλικά σύμβολα που διασφάλιζαν την ακεραιότητα του ιδιωτικού τους χώρου.Επίσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο διακεκριμένος γλωσσολόγος Μ. Κοπιδάκης στο άρθρο του “Και Διονύσου αρχαιότερα”, “Ακόμη και στους τάφους οι φαλλικές απεικονίσεις δεν είναι σπάνιες. Ο φαλλός υποδηλώνει τη μακαριότητα της μετά θάνατον ζωής, διασφαλίζει τη γαλήνη του νεκρού και προοιωνίζεται τη μέλλουσα αναγέννηση ή ακόμη και την εκ νεκρών ανάσταση”. Από τις δύο παραπάνω διαπιστώσεις αντιλαμβανόμαστε το πόσο εξοικειωμένοι ήταν οι πρόγονοί μας με την έννοια του φαλλού και πόσο ενταγμένη ήταν η παρουσία του συμβόλου σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου» προσθέτουν.
Δείτε περισσότερα: https://phalliphoria.gr/