Περιγραφή
Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας κατά τον επαναπατρισμό των λειψάνων έξι πεσόντων Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, έδωσε το «παρών» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος συγγενών των οπλιτών που ταυτοποιήθηκαν, ενώ αποδόθηκαν τιμές στους πεσόντες και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους. Τα λείψανα που επαναπατρίστηκαν ανήκου στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλο, Στέφανο Κουτρούλη, Λάμπρο Νικητόπουλο, Θεόδωρο Ξένο, Γεώργιο Ρούση και Θεόδωρο Χαραλαμπίδη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε μόλις μπροστά από το υπόστεγο της VIP πτέρυγας έφτασε το γιγαντιαίο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τα λείψανα που ταυτοποιήθηκαν. Παρά την έντονη ζέστη και ηλιοφάνεια οι συγγενείς -μαζί με το άγημα και τη στρατιωτική ηγεσία- περίμεναν ευλαβικά να εξέλθουν του αεροσκάφους τα λείψανα.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση ενώ στο τέλος ξεκίνησε η διαδρομή των λειψάνων προς τους τόπους καταγωγής των πεσόντων, για την ταφή.
Δένδιας: «Επαναπατρίζονται μετά από δεκαετίες τα οστά έξι οπλιτών από την Ελλάδα που έπεσαν ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή»
Ο κ. Δένδιας ανέφερε κατά την τελετή ότι «η Ελλάδα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος και πράττει το αυτονόητο. Αποδίδει τη δέουσα τιμή στους νεκρούς και τη δικαίωση στις οικογένειές τους. Επαναπατρίζει, μετά από δεκαετίες προσμονής, τα οστά έξι οπλιτών από την Ελλάδα που έπεσαν ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974. Επαναφέρει, δηλαδή, τους νεκρούς της στην πατρώα γη. Συνιστά η εκπλήρωση αυτού του χρέους την από αιώνων παράδοση του Ελληνισμού. Δηλαδή, τη συλλογή, την απόδοση των δεουσών τιμών και τον σεβασμό στους νεκρούς μας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συνέχεια, υπενθύμισε ως «ιστορικό παράδειγμα την καταδίκη σε θάνατο των νικητών ναυάρχων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μετά τη ναυμαχία των Αργινουσών, διότι λόγω τρικυμίας δεν κατόρθωσαν να συλλέξουν τους νεκρούς τους. Ως σύγχρονο μνημείο σεβασμού στους νεκρούς της νεωτέρας Ελλάδας υφίσταται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Κιβωτός Εθνικής Μνήμης. Το κορυφαίο έργο του Κώστα Βαρώτσου, στο οποίο έχουν χαραχθεί όλα τα ονόματα των νεκρών των πολέμων της Ελλάδας».
Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια είπε τα εξής:
Επί πέντε δεκαετίες τώρα, η αναζήτηση και η ταυτοποίηση των αγνοουμένων στην Κύπρο δεν σταμάτησαν. Απετέλεσαν και αποτελούν την εθνική προτεραιότητα. Και σήμερα, η καρδιά όλων μας και η σκέψη μας στρέφονται στους συγγενείς των πεσόντων.
Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε απολύτως τη θλίψη της μακράς προσμονής.
Η υπόθεση των αγνοουμένων της Κύπρου υπενθυμίζει ότι για τον Ελληνισμό δεν υφίστανται ανώνυμες απώλειες και η ταυτοποίηση των πεσόντων υπέρ Πατρίδος συνιστά οφειλόμενη πράξη τιμής.
Και η επιστροφή στην Πατρίδα αποτελεί υπόθεση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, όλων των πραγματικών Ελλήνων.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και γενικά προς όσους εργάστηκαν με πίστη, υπομονή και αφοσίωση για τη σημερινή επιστροφή στην Πατρίδα.
Η συντονισμένη προσπάθεια επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατόν να υπερβαίνουμε τα εμπόδια και ότι κάθε εθνική προσπάθεια δεν περατούται μπροστά σε δυσκολίες.
Η έρευνα συνεχίζεται αδιάλειπτα για κάθε Έλληνα ο οποίος αγνοείται και η Πολιτεία θα επιμείνει έως ότου κάθε οικογένεια λάβει τη δικαίωση που της οφείλεται.
Το Έθνος και οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται με σεβασμό. Τιμούν ονομαστικά τους Έλληνες που σήμερα, επιτέλους, επιστρέφουν στην Πατρίδα:
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλο
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Στέφανο Κουτρούλη
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Λάμπρο Νικητόπουλο
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεόδωρο Ξένο
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Ρούση
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεόδωρο Χαραλαμπίδη
Οι νεκροί μας αυτοί αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα.
Και θα ήθελα να παρατηρήσω ότι οι τιμώμενοι νεκροί είναι όλοι έφεδροι, γιατί η Άμυνα της Πατρίδας, πέρα από τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη, εδράζεται διαχρονικά στον στρατό των πολιτών.
Αυτό αποτελεί ένα σταθερό εθνικό πλεονέκτημα, γιατί η αμυντική ισχύς της Πατρίδας δεν βασίζεται μόνο στην τεχνολογική δυνατότητα και υπεροχή. Βασίζεται πρώτιστα στη βούληση, την αυταπάρνηση, τον πατριωτισμό και την ανιδιοτελή προσφορά των πολιτών της.
Και η παράδοση της Εφεδρείας συνιστά την ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη. Διατρέχει την ελληνική ιστορία 2.500 χρόνια.
Οι ένοπλοι πολίτες πολέμησαν από τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα μέχρι τα βουνά της Ηπείρου και το Ρούπελ.
Σε κάθε στιγμή κρίσης, οι Έλληνες πολίτες υπερβαίνουν τον εαυτό τους, τα εγγενή ελαττώματα της φυλής, και ενώνονται γύρω από την ιδέα της Άμυνας της Πατρίδας και της ατομικής, μέχρι αυτοθυσίας, ευθύνης του κάθε πολίτη απέναντί της. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό το οποίο μας διακρίνει, το ακλόνητο θεμέλιο της εθνικής μας ασφάλειας.
Σε αυτό βασίζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση των Ενόπλων