Περιγραφή
Την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στο νομοσχέδιο που φέρνει νέο πλαίσιο για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών αλλά και αυστηρά μέτρα ασφαλείας (τουρνικέ, κάρτα εισόδου, κάμερες κ.ά.) στα πανεπιστήμια εκφράζουν φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας.
Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από φοιτητές χθες, έξω από γνωστό ξενοδοχείο της Αναβύσσου, όπου διεξαγόταν, παρουσία της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, η Σύνοδος Πρυτάνεων. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μάλιστα προέκυψε ολιγόλεπτη ένταση με τα ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και γκλομπ όταν φοιτητές επιχείρησαν να κολλήσουν αφίσες πάνω σε μια «κλούβα» των ΜΑΤ.
Τι λένε οι φοιτητές για το νέο νομοσχέδιο
Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο είναι τιμωρητικό για τους φοιτητές και πως απώτερος στόχος του είναι η παύση των πολιτικών δράσεων μέσα στα πανεπιστήμια καθώς και η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με στόχο τη στήριξη των ιδιωτικών ιδρυμάτων.
«Βρισκόμαστε έξω από τη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Ανάβυσσο, μες το καλοκαίρι, με ένα νέο νομοσχέδιο να είναι στα σκαριά. Το οποίο νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει τους φοιτητές ως εγκληματίες. Φέρνει μια κατάσταση μες το πανεπιστήμιο, μες τις σχολές μας, όπου δεν θα κουνιέται φύλλο και κάθε πράξη θα είναι αξιόποινη» λέει η Κατερίνα Ευαγγελινού, φοιτήτρια στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Πολυτεχνείο.
«Μιλάμε για ένα νέο ποινικό δίκαιο, αυτοτελώς για τους φοιτητές, το οποίο προβλέπει πειθαρχικά, προβλέπει δύο χρόνια αναστολή φοίτησης, ακόμη και οριστική αναστολή φοίτησης ή και φυλάκιση για διάφορα, δήθεν, εγκλήματα όπως τα βαφτίζει η Νέα Δημοκρατία. Η ίδια Νέα Δημοκρατία που βλέπουμε αυτές τις μέρες το πώς “έφαγε” τόσα χρήματα του δημοσίου ταμείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το σκάνδαλο που προέκυψε» σημειώνει η φοιτήτρια.
Ο Βασίλης Λέος, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας ανέφερε ότι η συγκέντρωση γίνεται απέναντι «σε όλα αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είτε τα έχει ψηφίσει είτε τα έχει εφαρμόσει, όπως οι διαγραφές που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τον Σεπτέμβριο και θα διαγραφούν χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα που αγωνίζονται για να πάρουν το πτυχίο τους. Την ίδια ώρα, έχει κριθεί από το ΣτΕ ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ένας απαράδεκτος νόμος για εμάς που έρχεται για να πλήξει την καθημερινότητα και την προοπτική μας και να υποβαθμίσει ακόμη παραπάνω το δημόσιο πανεπιστήμιο». Παράλληλα, προσθέτει ο Βασίλης Λέος, «βλέπουμε και την εφαρμογή των πειθαρχικών συμβουλίων που προσπαθεί να αποστειρώσει το πανεπιστήμιο από κάθε πολιτική δράση. Γιατί για εμάς το πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ένας χώρος όπου πάμε και κάνουμε το μάθημά μας και φεύγουμε. Είναι ένας χώρος ελευθερίας για να εκφράσουμε τις πολιτικές μας απόψεις, να πολιτικοποιηθούμε, να κοινωνικοποιηθούμε και να καταφέρουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να παλέψουμε».
Η Κατερίνα Ευαγγελινού υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση έχει άλλες επιδιώξεις. Την ίδια στιγμή που θέλει να διώξει 290 χιλιάδες φοιτητές από το δημόσιο πανεπιστήμιο, προσπαθεί να δημιουργήσει ιδιωτικές σχολές για να καλύψει τους κολεγιάρχες φίλους της, στέλνοντάς τους πελατεία. Οι φοιτητές δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες. Δηλαδή, σπουδάζουμε, δίνουμε τόσα χρήματα για να μπούμε σε μια σχολή και να σπουδάσουμε, περνάμε απ’ όλη διαδικασία των σπουδών, την καθημερινότητα, το άγχος, την πίεση. Φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται και μας λένε ότι οι κόποι μας δεν φτάνουν, ότι θα πάνε απλά στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε τόσα σκάνδαλα τριγύρω μας και μια κυβέρνηση διαπλοκής και διαφθοράς και αυτή η κυβέρνηση μας μιλάει για αξιοκρατία. Εμείς ξεκαθαρίζουμε από την πλευρά μας ότι οι φοιτητές ούτε εγκληματίες είναι, ούτε άξιοι διαγραφής, ούτε πελάτες για τα ιδιωτικά κολέγια. Θα υπερασπιστούμε τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε μέσα στις σχολές για τα δικαιώματά μας και δεν θα σταματήσουμε» ανέφερε καταλήγοντας.