Ζαχαράκη: Ζητάμε από τους φοιτητές να μας εμπιστευτούν, το νομοσχέδιο ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ζαχαράκη: Ζητάμε από τους φοιτητές να μας εμπιστευτούν, το νομοσχέδιο ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο

Turn Off Light
Auto Next
More

Περιγραφή

Το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ φέρνει διατάξεις που θα είναι επωφελείς για τους φοιτητές και θα ενισχύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, λέει η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυρία Ζαχαράκη μίλησε για το ζήτημα χθες, από τη Σύνοδο Πρυτάνεων που διεξήχθη σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο και αρχικά σημείωσε ότι στη συζήτηση με τους πρυτάνεις τέθηκαν πολλά ζητήματα, μεταξύ αυτών οι χρηματοδοτήσεις για την ανακατασκευή των εστιών, οι διευκολύνσεις στη χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος, αλλά και ζητήματα στελέχωσης. Η υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της είναι «στις αρχές του 2026 να έχουμε παραπάνω μέλη ΔΕΠ από όσους αφυπηρετήσουν».

Οι διαγραφές φοιτητών

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών, το φλέγον ζήτημα των ημερών, η Σοφία Ζαχαράκη είπε ότι «οι πρυτάνεις έθεσαν τη δική τους πρόταση, έτσι ώστε να μειωθεί το ποσοστό των πιστωτικών μονάδων που θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει κάποιος φοιτητής, για να θεωρηθεί ότι κάτω από αυτό το ποσοστό θα διαγραφεί. Μας έκαναν και μια άλλη επισήμανση για το αν θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τις δοκιμασίες τις δύο τελευταίες φορές, τα δύο τελευταία χρόνια. Είπαμε πως ούτως ή άλλως θα το αξιολογήσουμε, καθώς είχε γίνει μια ενδελεχής μελέτη όλων των δεδομένων για να πάμε και σε αυτό το ποσοστό, το 75%. Σίγουρα πάντως, μιλήσαμε καθαρά και αυτό το οποίο επισημάνθηκε είναι ότι υπάρχουν καθαρές ευθύνες, καθαρές κουβέντες».

Κάρτες εισόδου, κάμερες και σεκιούριτι στα πανεπιστήμια

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως ταυτόχρονα συζητήθηκε το «τι είναι οι νέες διατάξεις για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, πώς πρέπει να εφαρμοστεί ξεχωριστά για κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε κτίριο διακριτά το σχέδιο ασφάλειας, το οποίο θα έχουν μια παράταση να καταθέσουν μέχρι τέλος Αυγούστου, γιατί ο νόμος ούτως ή άλλως θα έχει γίνει νόμος του κράτους αρχές του Αυγούστου. Οφείλω να πω όμως ότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια έχουν ήδη καταθέσει από τώρα και το σχέδιο ασφάλειας, αλλά και το επικαιροποιημένο σχέδιο ασφάλειας. Και βέβαια και εμείς δεσμευτήκαμε έτσι ώστε, αν χρειαστούν επιπλέον χρήματα για το προσωπικό ασφαλείας, για το προσωπικό, γυναίκες και άντρες security, για την εγκατάσταση καμερών ή και για την ελεγχόμενη είσοδο με τις κάρτες του κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτριας, να είμαστε οπωσδήποτε υποστηρικτικοί σε κάθε πανεπιστήμιο».
Σε εκείνο το σημείο, η κυρία Ζαχαράκη ερωτήθηκε για τις φοιτητικές αντιδράσεις αλλά και για την ένταση με τα χημικά που χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ κατά των συγκεντρωμένων φοιτητών, με εκείνη να απαντά:

«Εγώ θα έλεγα σε κάθε φοιτητή, σε κάθε φοιτήτρια, είτε ήταν σήμερα εδώ πέρα έξω από το ξενοδοχείο που έγινε η σύνοδος είτε ακόμα και το παρακολουθεί με αγωνία, σίγουρα με έναν δημιουργικό προβληματισμό, να μας εμπιστευτεί. Αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή δεν είναι ξέχωρο από τη συνολική προσπάθεια για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
[…] Άρα, τι λέω στα παιδιά, σε νέους και νέες που κατέβαλαν τόσο μεγάλη προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο: να προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα πλαίσιο, να είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα είναι και ένα περιβάλλον γνώσης, μάθησης, διάδρασης, μιας ασφαλούς και υγιούς συναναστροφής, έτσι ώστε η ανομία να μην έχει κανένα ρόλο και παρουσία εκεί. Και με μια ελευθερία που το αυτοδιοίκητο πρωτίστως απαιτεί, να μπορούν να διάγουν τον φοιτητικό τους βίο με ασφάλεια και να αφοσιώνονται σε αυτό το οποίο είναι εκεί».

Αφήστε ένα σχόλιο